Radio, zoals radio moet zijn…

Radio wordt veelal weggezet als ‘behang’, je moet een programma maken wat niet mag irriteren. Zoveel mogelijk muziek draaien in een uur en vooral je luisteraars niet lastig vallen. Uhm, pardon; LASTIG VALLEN?

Toen ik 7 jaar geleden begon met het maken van radio werd mij ook ten zeerste geadviseerd om radio te maken wat op de achtergrond aan kon staan en het was nutteloos om te proberen om een programma te gaan maken wat er toe zou doen. Zoals jullie inmiddels wel weten ben ik hier fel op tegen en ben ik hier sinds mijn start al fel tegenin gegaan.

Een radio-dj dient namelijk wat toe te voegen met kennis van zaken, humor en muziek maakt het tot een kloppend geheel. Dat zorgt uiteindelijk voor een kloppend station.

Er is een verdraaid goede reden waarom radiozenders zich profileren met (ik noem er een paar) Edwin Evers, Rick van velthuijsen, Ruud de Wild, Giel Beelen en ga zo maar door…. Deze mensen voegen namelijk (ook naar het inzicht van de leiding) iets toe aan het radioplaatje. Ze voegen allen duidelijk wat toe aan de zender, zij maken namelijk radio waar mensen naar willen luisteren, simpelweg omdat het wat toevoegt.

Op goede relaties met een gast allen valt niet te leven, je dj (en daarop volgend het station) dient een uitstraling te hebben. Een waarvan de luisteraar zegt: “Daar zet ik m’n radio voor aan”, in plaats van: “Daar zet ik mijn radio niet voor uit”

Maar misschien heb ik het wel helemaal mis en blijken luisteraars vooral te luisteren naar de muziek en willen ze inderdaad geen dj die ertoe doet. Ik dacht daarvoor een mp3-speler te hebben met mijn favoriete muziek erop, daar heb ik geen radiostation voor nodig… Of zit die dj die-ertoe-doet tegenwoordig op mijn mp3-speler en draaien ze mijn favoriete muziek op de radio? Damn, heb ik weer een memo gemist….