Stijging woninginbraken, politie lanceert criminaliteitswebsite

De politie lanceert naar aanleiding van de stijging van het aantal woninginbraken in 2010 (7900 meldingen) de vernieuwde website stopdecriminaliteit.nl. Waar de website in 2010 als pilot-project louter informatie gaf over de stad Utrecht is dit nu uitgebreid tot de hele provincie.

De website toont met behulp van Google Maps de lokaties van gepleegde misdrijven met de nadruk op woninginbraak en autokraak. Door het misdrijf, de datum en de door de daders gebruikte methode vrij te geven is een indicatie te maken van de veiligheid in de eigen buurt. De website geeft volgens woordvoerder Stoffel Heijsmans niet te veel details. “Er is te zien welke buurt het betreft, het exacte adres wordt wegens privacy-redenen niet prijs gegeven.” Tevens biedt de website de mogelijkheid om tips aan de politie door te geven.

‘Meer willen samenwerken’, die uitstraling voerde de boventoon bij de nieuwjaarsborrel van de Politie Utrecht. Korpsbeheerder Aleid Wolsen, Hoofdofficier van Justitie Fred Westerbeke en Korpschef Utrecht Stoffel Heijsman traden tijdens de borrel (waar enkel koffie en cake verkrijgbaar waren) gezamenlijk op en spraken voluit over de samenwerkingsplannnen. Belangrijk speerpunten zijn het doorvoeren van het snelrecht, het beter informeren van slachtoffers en een betere samenwerking met horeca, midden- en kleinbedrijf.

Veel voorkomende criminaliteit – en daardoor ook wederom een aandachtspunt van de politie in het nieuwe jaar – zoals diefstal uit auto’s en fietsendiefstal daalde in de afgelopen 12 maanden met 11 procent tot ruim 32.000. Prioriteiten voor het nieuwe jaar vindt de samenwerking van politie, korpsbeheer en het Openbaar Ministerie; de overlastgevende jeugd, woninginbraken, overvallen, autokraken en mensenhandel, heling hennepteelt.

Geschreven voor Dagblad Utrecht / Hogeschool Utrecht