Hou je Haags stapt in de stad: Loosduinen & Kijkduin

Elke vrijdag zet ik een nieuwe stap in de stad, deze keer het stadsdeel waar ik vaak doorheen fietste naar mijn school: Loosduinen. Bij de peenbuikers bezocht ik molen De Korenaer, Landgoed Ockenburgh en Kijkduin.

“We hebben de wind mee”

De wieken van molen De Korenaer stonden vorig jaar al drie jaar stil voor Rien Koolstra en Jan Hirs zich erover ontfermden. Elke donderdag en zaterdag staan de deuren van de molen open voor bezoekers, maar speciaal voor ons ook op vrijdag.

“Met groene kleren kan ik niet thuis komen”

Op landgoed Ockenburgh werkt boswachter Fred Spreen. “Den Haag heeft heel erg haar best gedaan om Landgoed ockenburghte herstellen. Ze hebben hier een nieuwe kade gemaakt. Er zijn teunisbloemen, kattenstaart… de blauwe reiger stond er ook. Het is een prachtig gezicht die natuurvriendelijke oever”, aldus Spreen. Spreen is nu netjes gekleed in boswachter uniform, maar met die kleuren hoeft hij niet thuis aan te komen zetten. “Van mijn vrouw mag ik geen groene vrijetijdskleding kopen.”

Vuurtoren tijdelijk van zijn plek voor vernieuwing Kijkduin

In Kijkduin kunnen we nog even uitwaaien met de voorzitter van Ondernemersvereniging Kijkduin, Woody Louwerens. Gratis parkeren is niet heel lang meer een begrip in Kijkduin. “We krijgen 600 parkeerplaatsen en bij 350 parkeerplaatsen zijn de eerste twee uur gratis.” Toch is hij blij met de vernieuwing die eraan zit te komen voor Kijkduin. “Het is nodig. Niet alleen qua uiterlijk, maar ook ondergronds. De riolering moet echt opnieuw opgebouwd worden.”

“Het was niet ons idee”

Eric van Baarsel van Stichting Bewonersbelangen Kijkduin is blij dat er in het proces van de besluitvorming ook ruimte is voor het geluid van zijn stichting. “Het was niet ons idee, maar we hadden begrip voor het feit dat de ondernemers vonden dat het winkelcentrum een update nodig had.”

Dagvriend

In de jaren 70 kwam Dagvriend Victor Meijer nog graag op Kijkduin, maar sinds hij een tuin heeft om in te liggen is hij er toch wat minder. “Ook de weg er naartoe is wat lastiger geworden. En het is voor mijn gevoel wat duur.” Op een goede zomeravond is het volgens Victor nog wel leuk om weer eens naar Kijkduin te gaan.

Check het ook op DenHaagFM.nl

Deze diashow vereist JavaScript.