Hou je Haags: wethouder voor een dag ook gewoon veteraan

Veteranendag wordt vandaag gevierd in Den Haag en daarom kwam er deze week een man bij Hou je Haags langs waarvan ik even had gemist dat hij ook een veteraan is: wethouder Boudewijn Revis.

Doorgaans wordt Boudewijn Revis vooral gezien als wethouder van onze stad. In de aanloop naar Veteranendag laat hij zich ook van een andere kant zien: als oudgediende pelotonscommandant. “Ik ben twintig jaar geleden twee keer naar Bosnië uitgezonden geweest. Het clubje met wie ik daar ben geweest, zie ik op Veteranendag weer”, zegt Revis in het radioprogramma Hou je Haags! op Den Haag FM.

Van zijn functie als pelotonscommandant is zaterdag op Veteranendag voor de buitenwereld waarschijnlijk weinig te merken. “Ik zie maatjes van vroeger terug.  Al zitten de oude gezagsverhoudingen er nog wel een beetje in. Ik heb tijdens mijn uitzending mijn best gedaan om er toch ook een informele sfeer te creëren. Als je zo op elkaars lip zit dan wil je wel iemands voornaam weten, wanneer hij jarig is en hoe zijn vriendin heet. Er is een grote informele band ontstaan.”

Voor Revis staat het buiten kijf dat Veteranendag jaarlijks een belangrijk moment uit zijn leven omlijst. “Ik ben trots op het werk wat de krijgsmachten doen. Ze hebben vaak in moeilijke omstandigheden de wereld een stukje beter gemaakt.” Toch is de trots van oudgedienden volgens Revis niet het enige wat telt op zaterdag. “Het is belangrijk om respect en waardering te tonen aan de militairen. Vaak kun je het werk van een militair niet precies zien als die uitgezonden is. Je ziet niet op televisie wat hij dagelijks doet. Het is zo belangrijk dat je als militair van de samenleving te horen krijgt dat je het goed doet en dat je werk er toe doet. Van het applaus langs de route krijg je als militair tranen in je ogen.”

Lees ook bij Den Haag FM.